Balanceren

Balanceren wordt gedaan nadat de nieuwe band op de velg van jouw auto is gemonteerd. Met name een band heeft niet over het gehele oppervlak hetzelfde gewicht. Door nu een gewichtje te plakken precies tegenover een zwaardere plek op de band, wordt het gewicht van band en wiel overal gelijk gemaakt en is het wiel van de auto gebalanceerd.

Het is heel belangrijk dat ieder wiel op de auto goed gebalanceerd wordt. Omdat een wiel anders als het ware aan het slingeren gaat onder de auto.

Iets wat niet alleen trillingen in het stuur zal gaan veroorzaken, maar tevens versnelde slijtage van bijvoorbeeld schokdempers, wiellagers en andere onderdelen van de wielophanging tot gevolg kan hebben.

Overigens kan onbalans in wielen altijd opnieuw optreden tijdens de levensduur van de banden. Zo kan je bijvoorbeeld het gewichtje dat voor de balans in het wiel zorgt op een bepaald moment verliezen. Of kunnen door een noodstop, banden op een bepaalde plek net iets meer rubber kwijtgeraakt zijn dan elders op de band.

Maar tevens kan een wat onzachte aanraking met een stoeprand zorgen voor onbalans in de wielen.